fbpx

Angst en controle rondom de geboorte

Veel meer vrouwen dan vroeger ervaren angst voor de bevalling. Hoe is dat zo gekomen? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?

Zwangerschap is een natuurlijk proces

Een vrouwenlichaam is gemaakt om een kindje te verwekken, te dragen en te barenAngst voor de bevalling is niet nodig! Kom weer in contact met jezelf en ga je zwangerschap op een liefdevolle, kalme, zachte wijze beleven en op de wereld te zetten. Zo simpel is het. Voor het grootste deel van het bestaan van de mensheid zijn veel vrouwen zwanger geweest en bevallen zonder veel gedoe in de vorm van routines, procedures, controles en interventies. Ze waren in contact met zichzelf en hun kindje en in staat om hun zwangerschap op een liefdevolle, kalme, zachte wijze beleven. Het is van de laatste paar honderd jaar dat dokters en medische ingrepen onderdeel zijn geworden van zwangerschap en geboorte. Je gaat je bijna afvragen hoe vrouwen dat vroeger toch deden zonder zorgverleners en controles. Luisteren met de doptone en (meerdere) echo’s zijn tegenwoordig standaard, ook al zijn er aanwijzingen dat deze niet geheel zonder risico zijn.

Waarom zijn we bereid om dit risico te nemen en onze kracht zo uit handen te geven?
Omdat we angstig zijn…..

Angst voor de bevalling

We zijn als zwangere vrouw heel erg angstig geworden door de eeuwen heen. Angstig gemaakt slaat misschien wel beter de spijker op z’n kop. Door alles wat we horen, zien en lezen krijgen we een vertekend beeld van zwangerschap en geboortes. En ervaren we zelfs stress. Voor het intuïtieve is geen ruimte meer. Het simpele, liefdevolle, mooie, zachte wordt ruw aan de kant gedrukt. Alle controles doen ons soms vergeten dat er in de buik een écht babytje groeit… een baby die zich volop aan het ontwikkelen is en onze onvoorwaardelijke liefde en steun heel hard nodig heeft.

We zouden zo graag controle willen hebben over het leven. En ja, het kan zeker mislopen. Niet elke zwangerschap en geboorte verlopen probleemloos. Maar ook dat hoort bij het leven. Misschien zouden we wat minder energie moeten stoppen in het willen controleren en forceren van uitkomsten, maar in plaats daarvan een manier vinden om om te gaan met angst en verdriet. Laten we (ook) de lastige emoties omarmen als onderdeel van het menselijk bestaan, in plaats van ze weg te drukken.

En laten we dat waar we wel controle over hebben en waarvan we weten dat het de gezondheid van de baby écht ten goede komt, centraal stellen in ons leven. Verbeter je algehele conditie door middel van gezonde voeding, beweging, voldoende rust en zorg voor de aanstaande moeder. Ga vaak de natuur in, maak veel contact met je baby en besteed je tijd aan schoonheid en zelfontwikkeling.

Alles wat we nodig hebben, zit al in onszelf

Misschien herken je je in bovenstaand verhaal en wil je hier graag iets mee doen. Voel je na het lezen van dit blog dat je klaar bent om de angst en behoefte aan controle los te laten maar weet je niet hoe? Of wil je graag (weer) in contact komen met jouw eigen wijsheid die weet wat goed is voor jou en je kindje? Ik kan je op verschillende manieren helpen.

Een groeps- of privécursus HypnoBirthing kan een goede optie zijn. Vertrouwen in het geboorteproces en in contact komen met je natuurlijke geboorte-instincten staan centraal binnen HypnoBirthing. Jullie zijn de hoofdrolspelers tijdens de zwangerschap en de geboorte, zodat je met een positief gevoel op de geboorte terug kunt kijken. Meer informatie over de HypnoBirthing cursus kun je hier vinden.

Maar wellicht voelt een persoonlijke afspraak waarop we 1-op-1 ingaan op jouw specifieke situatie en wensen wel beter. Ook dat is natuurlijk mogelijk. Meer informatie daarover vind je hier

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com