fbpx

Je gezondheid en die van je kindje als je zwanger bent is afhankelijk van de rust en ontspanning in je lichaam. Juist nu is het belangrijk om een goede weerstand te hebben. Zo word je minder snel ziek en als je ziek wordt, kan je lichaam zichzelf beter verdedigen. De drie belangrijkste manieren om je weerstand en immuunsysteem te ondersteunen zijn.

 

#1. Goed slapen:  minimaal zes uur per nacht, waarvan bij voorkeur een deel vóór middernacht. Tijdens de slaap herstelt het immuunsysteem zich.

#2. Gezond eten + evt. extra vitamine c en probiotica

70% van je weerstand wordt bepaald in je darmen! Producten zoals yoghurt, zuurkool en kefir verbeteren de darmflora, net als probiotica supplementen.

Drink daarnaast veel lauwwarm water en/of (verse kruiden)thee. Kruiden als kurkuma, gember, knoflook en vlierbloesem verhogen de weerstand wat fijn is als je voelt dat je verkouden wordt. Pas op met witte suiker, want die remt de aanmaak van witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor het afweersysteem.

Het afweersysteem heeft extra vitamine C nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Preventief, maar zeker bij infecties is de behoefte aan vitamine C groter dan normaal. (Ook in China wordt deze al grootschaals ingezet tegen het virus) Daarnaast lijken ook vitamine D, magnesium, zink en selenium een rol te spelen bij de versterking van het immuunsysteem. Meer weten over vitamines naast de algemene bovenstaande informatie? Klik hier

#3. Stress en angst verminderen (yoga, meditatie, mindfulness, ontspanningsoefeningen etc.)
Stress zet je afweersysteem op een lager pitje, dus zorg dat je geregeld een moment voor jezelf hebt en dat je voldoende tijd neemt om te herstellen.

Hypnobirthing ademhalingsoefening tegen stress

Adem rustig in via de neus in 4 á 5 seconden. Probeer de volledige capaciteit van je longen te benutten.
Adem vervolgens uit via de neus en probeer de uitademing (bijna) dubbel zo lang te maken als de inademing, dus adem uit in 8 á 10 seconden. Pauzeer even 1 a 2 seconden voor je weer inademt, waarschijnlijk doe je dit van nature al.
Neem een paar keer per dag even de tijd om ongeveer 15 keer zo adem te halen terwijl je zit of ligt, je zult merken dat je ademhaling steeds kalmer wordt en dat je je tegelijk energieker gaat voelen.

Yoga Asana’s (gedeeld door Club yoga Leeuwarden)
Alle yoga houdingen versterken je immuunsysteem doordat ze stress en spanning verminderen. Wanneer je al yoga beoefent is dat dus mooi meegenomen. Tegen angst/stress zijn heupopeners en aardende/naar binnen kerende houdingen zoals deze hieronder fijn om te doen.

Yogahoudingen die extra fijn zijn tegen stress en die je mag doen als je zwanger bent (voel altijd zelf of de houding fijn voelt!) Als je yoga beoefent ken je deze houdingen vast en anders Google de namen van deze houdingen: 
Childspose, Downdog, Halve Kaars (benen omhoog), Liggende (of zittende) vlinder
Combineer deze met een extra lange rustige ademhaling en blijf in alle houdingen een paar minuten (behalve downdog ongeveer 5-8 ademhalingen).

 

Zorg extra goed voor jezelf in deze roerige tijden. Check niet elke 10 minuten het nieuws. Ga op tijd naar bed. Eet gezond, drink voldoende water. En breng je stresslevels naar beneden, voor jezelf en je kindje.

X

Wachtwoord vergeten?

Word lid