fbpx

Affirmaties deel 1

Affirmaties zijn korte bekrachtigende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf als een soort mantra zegt en die je steeds herhaalt. Daarmee beïnvloed je direct je onbewuste. Je herprogrammeert jezelf als het ware door te bevestigen wat waar is voor jou en door tegelijkertijd (positieve) informatie toe te voegen aan de geheugencellen van je geest. Deze vorm van positieve zelfsuggestie wordt veel in de psychologie gebruikt om het zelfbeeld, de gezondheid en het zelfvertrouwen van iemand te beïnvloeden. Maar affirmaties zijn ook uitermate geschikt tijdens je zwangerschap. Affirmaties in de zwangerschap bereiden je optimaal voor op de bevalling doordat ze angsten en twijfels en zorgen over de geboorte of over je moederrol kunnen verminderen en je vertrouwen in een mooie geboorte kunnen laten groeien.

Dat klinkt misschien erg ingewikkeld, maar wist je iedereen elke dag affirmaties gebruikt?

Waarschijnlijk herken je dit soort gedachten/uitspraken wel:
• “Het lukt me nooit om een goede moeder te zijn!” (naar jezelf)
• “Wat ben je toch vervelend vandaag!” (naar één van je kinderen),
• “Dat is veel te hoog gegrepen voor jou” (naar je collega).

Dit zijn drie voorbeelden van affirmaties. Zonder dat we het door hebben gebruiken we affirmaties dus heel vaak op een dag en meestal op een negatieve manier. Wist je dat een mens naar schatting 60.000 gedachten per dag heeft, waarvan ongeveer 90% steeds dezelfde zijn? Veel van deze gedachten, experts schatten zo’n 72%, hebben het karakter van angst of zijn anderszins disfunctioneel voor onze energie.

Het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen. Door het bewust op een positieve manier in te zetten kun je je gedachten op een constructieve manier beïnvloeden. Door ieder dag bewust te starten met positieve gedachten over jezelf, je kind(eren) en je leven en deze gedachten regelmatig te herhalen gedurende de dag kun je je gedachten over jezelf veranderen – en daarmee ook je leven. De kracht van affirmaties is dat als je ze vaak genoeg herhaald ze je oude overtuigingen overschrijven. En wat je denkt trek je als het ware naar je toe. Op die manier  helpen affirmaties je om een mooie geboorte-ervaring te creëren voor jezelf en je kindje.

Benieuwd of affirmaties wat voor je zijn? Herhaal dan deze affirmaties tenminste 1 keer per dag

Ik koester de liefde in mijzelf en deel deze overvloedig met anderen
Ik ben dankbaar voor mijn lichaam en geef het wat het nodig heeft
Mijn lichaam omhult met liefde mijn baby zodat hij of zij goed kan groeien
Ik heb er vertrouwen in dat mijn zwangerschap en de geboorte verlopen zoals ze horen te verlopen
Ik zet al mijn zorgen en angsten over de zwangerschap en de geboorte opzij en ik focus me op een zachte, liefdevolle geboorte
Ik ben het waard om een kindje in mijn leven te ontvangen
Ik ben dankbaar, gelukkig en gezegend

Extra tips

• Affirmaties trekken nieuwe dingen aan en dat kan even duren. Een maand is de termijn die vaak wordt aangehouden om het effect te kunnen beoordelen.
• Elke nieuwe gewoonte kost je 28 dagen om te integreren in je leven. Dus wees consistent en zet door. Evalueer na 4 weken of het wat voor je is of niet.
• De termijn van de eerste twee tips komt vrijwel overeen wat een prachtig toeval is.
• Probeer je affirmaties ’s-ochtends op te zeggen, zodat je het positieve gevoel mee je dag in kunt nemen.
• Je kunt affirmaties in gedachten doorlezen of hardop uitspreken. Voor het gemak kun je ze ook inspreken op je telefoon en afspelen wanneer je daar behoefte aan hebt.
• Tijdens het luisteren mag je gewoon andere dingen doen (autorijden, koken, sporten, huishouden). Je onderbewustzijn staat altijd aan

Affirmaties in de zwangerschap bereiden je optimaal voor op de bevalling

Heb je al ervaring met affirmaties en weet je hoe krachtig deze vorm van zelfsuggestie is? Wil je in de voorbereiding op de geboorte graag werken met affirmaties?

Dan is groeps- of privécursus HypnoBirthing echt iets voor jou. In het HypnoBirthing programma nemen affirmaties een belangrijke plek in doordat je ze dagelijks 15 minuten beluistert. Hierdoor werk je iedere dag aan het afbouwen van angst, zorgen en twijfels en het opbouwen van vertrouwen in een mooie geboorte voor jou en je kindje. In de cursus vind je nog meer technieken zoals ontspanning, visualisatie en ademhaling die de affirmaties prachtig ondersteunen. Meer informatie over de HypnoBirthing cursus kun je hier vinden. Meer lezen over het werken met affirmaties? Of loop je soms tegen wat dingen aan als je ernaar luistert? Lees dan deel 2 van dit blog over affirmaties!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com